dear comrade

Monday, January 04, 2010 Posted by ayyash
Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah, selesai membaca review seorang sahabat mengenai Medic Gathering batch kami semalam. Hampir menyentuh semua aspek yang kami bincangkan untuk mengemudi bahtera batch ke satu tahap yang lebih baik. Dalam banyak-banyak idea dan buah fikir yang dilontarkan, saya sangat tertarik dengan teguran seorang super senior dalam batch kami mengenai kelebihan batch kami yang rata-ratanya memang sudah sedia maklum, batch paling ramai.

“Sepatutnya bila kita jadi batch paling ramai dan besar, lebih banyak idea dan sumbangan yang boleh diberikan kepada komuniti kita”, ini ayat yang saya olah dari kata-kata senior tersebut.

"Sungguh Allah telah menolong kamu [mukminin] di banyak medan perang, dan ingatlah perang Hunain, ketika jumlahmu yang besar itu membangakan kamu, tetapi jumlah yang banyak itu sama sekali tidak berguna bagimu, dan bumi yang luas itu terasa sempit bagimu, kemudian kamu berbalik ke belakang dan lari tunggang langgang. [At-Taubah:25]

Bilangan yang ramai bukan untuk dimegahi dan dibanggai andai hidup bukan untuk memberi [macam ayat saifulislam plak, haha]. Tidak perlu sekadar menambah bilangan buih-buih dilautan. Keberadaan kita disini untuk meramai dan menguatkan saf-saf seperti teguhnya sulbah-sulbah Ansar dan Muhajirin dalam perang Hunain tatkala bilangan yang ramai itu menjadi sedikit dek ramainya bilangan yang cintakan dunia.

Dulu, desas-desus mengatakan bilangan yang ramai merupakan satu kekurangan, mengurangkan kualiti dan sensitiviti siswa-siswi, banyak ragam, banyak idea, pendek kata banyak mehnah dan tribulasinya pabila berada dalam sebuah batch yang besar. Dan tempoh 2 tahun setengah ini, sedikit sebanyak membuktikan kebenaran dan kepincangan khabar angin yang dijaja si tukang karut. Ditambah lagi dengan genetic trait bangsa Melayu yang rata-ratanya bersifat judgemental ini menambahburukkan lagi keadaan. Segala-galanya mahu dihakimi dan diadili mengikut neraca timbang emosi.

Ye, disini, kepercayaaan menjadi taruhannya. Keikhlasan dan sikap saling hormat-menghormati menjadi gadaiannya pabila kita berpaksikan sikap judgemental dalam berhubungan. Hari ini bermulanya segala usaha untuk membuktikan kata-kata semalam. Moga impian dan angan-angan semalam menjadi kenyataan dan realiti hari ini untuk kita sama-sama mengecap manis dan wanginya hari esok.

Sahabat, salam persaudaraan!

Saya yang masih saya

Semalam juga saya gagal lagi. Gagal memecahkan bongkah-bongkah iceberg yang mengurung saya dalam dunia bisu yang saya cipta sendiri. Dunia tanpa kata-kata. Dunia yang menyebabkan diri saya berada ditakuk yang sama. Tidak punya keberanian untuk meluahkan pendapat dan buah fikir saya sendiri. Ini bukan soal malu atau tidak, ini soal keyakinan diri.

Lack of confidence. Itu masalah saya. Huh, pelik dengan diri sendiri, apalah yang susahnya untuk berkata-kata.

I just wanna clarify these, to make things clear..

Diamnya saya tidak bermaksud saya tidak peduli!

Diamnya saya tidak bermaksud saya seorang egois!

Diamnya saya juga tidak bermaksud saya membenci!

Harap tidak disalaherti kelemahan diri. Masih melalui proses memperbaiki diri.


soksek-soksek..perjumpaan semalam sgt cool! jazakumullah khair jaza' kpd sume kawan-kawan..

Ardh Ar-Ribath, the Hashemite Kingdom, 11.16am
Labels:
  1. Dear ayyash~

    Awak yang tetap awakla yg tetap saya sayang..

    keyakinan itu perlu dilatih bukan ditunggu. Ya, anda benar. bukan soal malu tapi soal keyakinan diri.

    ~Saya yang juga sedang memecahkan benteng diri.

    btw,
    [kalau kita tidak menambah sesuatu kepada dunia kita adalah lebihan dunia]

    salam persaudaraan

  2. Aleen a friend of Ayyash

    Assalamuaalaaikum warahamatullah..

    Kak AYYASH..!!
    hehe..
    sibuk je mcm biasa (yaAllah, bile la aku nak matang ni..!!!)

    Everyday is a day we can improve ourselves towards being better than what we are today. N believe it or not, each of us are facing our own self-problems, for example ME.. I just cant really make myself act as I'm twenty..!! People just keep saying that I'm childish.. (hehe.. actually, I'm fine and enjoying that, but it is a porblem really, because its hard for me to talk with the oldies, makcik2, pakcik2, because they always consider me as "budak kecik n belum matang" n more sarcastic "spoiled and pampered".. hee) TRUST ME on this.. huu. (balik kampung main dgn budak-budak je)

    Day by day, Allah gives us soo many things in order to prepare us for the coming days, antaranye :

    1) Rasa rendah diri dgn kekurangan (a hidden motivation)

    2) Musibah (its like an "exam" where Allah tests your patience and the people around you)

    3) Happiness (might be a token of appreciation)

    4) Teguran dari kawan (some kind of shortcut into correcting mistakes..!!)

    And much2 more.

    Since we all are preparing for "the final eternity", we must try not to focus on our
    "defects" (think about it and try to improve, but dont take it too much), but its better actually to furthur nurture our "special gifts" insyaAllah. E.g : U and ur radiant writing skill, keep it up..!!

    Nothing impossible if Allah wills. =)

    Last but not least,

    "You are a piece if jigsaw, just like me.. We have different picture and variable shape. But to finish the full puzzle, we must stay together and complement each other" (Al90Leen)

    With love,
    Nur Azleen Mohd Azlan

  3. salam alaik..

    to ezzah al-Islam..
    sy tanak jadi cacing tanah yg izz ckp kan tu..huhu..

    to aleen my adik..

    i think being mature is a continuous process.. we cant say ppl mature juz becoz they give advice like mom-n-dad always do or say something about environmental issues, or thinking about world problems, or do kind of out-of-box-things..being matured is a mentally thing, the way u look things, ur views, ur perceptions..we always see ppl around 40s, but still do things like children at the age of 9..

    i think the way u act, those tak-matured-things is just becoz u are in a community of kakak2 yg bajet dewasa ini..haha..n i think most of the times we treat u like an adik..haha..

    really appreciate ur words n please, do kindly correct my terrrible english..wuhuhu..

  4. bape lame da tunggu2 nak membajak sebatas dua di ladang u ni..

    bagi aku, perlu ada yang diam semalam ataupun majlis akan berakhir 2 pagi. x gitew?

    diam bukan tak peduli.
    diam adalah pintar bak kata KRU dulu dulu..

  5. salam alaik..

    haha..setuju benar dgn kata2 ko tu..diam itu pintar? haha, ak x dgr lagu KRU kecik2 dlu..tapi ak penah la baca pasal adik beradik KRU ni dlm komik kawan..ko baca komik kawan x kecik2 dlu? dh beso2 ni, ak terpikir..ade ke patut letak kartun artis dlm komik2 mcm tu..sadis betol..kecik2 dh hedon..wuhuhu..

  6. salam ziarah! teruskan perjuangan..sesungguhnya kita yang perlukan Islam, bukan Islam perlukan kita.

  7. atiqah_nazeri

    ayyash,

    diam tanda setuju.ko jgn buat gitu klw ade org dtg pinang.haha

    btw, ak gembira kt satu batch dpt gather together.aku dpt tidur dgn senyuman
    sbnrnya msih byk perkara yg kt bncg masih atas angin, resolusi dan pandangan..adalah sia2 klw tidak ada sekelumit manfaat yg kt dpt.

    dalam kt bermasyarakat, dalam komuniti yg besar, cabarannya makin besar..meraikan pandangan,berkasih sayang, bertoleransi, hormat menghormati etc semuanya perlu diadun sama.
    pada titik pertemuan mana kt nak bersama?
    aku kira jwpnnya ada.smlm mbuktikan..one happy family jgn sekadar meniti di bibir tp perlu diusahakan.
    dari dlm diri perlu dimulakan.atas dasar ikatan aqidah yg satu, semalam kt sume dpertemukan utk berkongsi&meluahkan.

    p/s: kagum dgn yg tidak malu melontarkan, juga kagum dgn yg diam tapi berfikir. just like u k.mmg mantop trus kluar entry.hehe


    special thanks&appreciation kpd crew bayt islah.ni kali ke2 kalian mewaqafkan rumah, jzklh;)

  8. salam alaik..

    to cik suhaila..

    salam perkenalan..kelihatannya anda dr nottingham..

    to tqah nazeri..

    huhu, no komen la ayat 1st ko..
    tiap2 mlm ak Alhamdulillah tido lena, sambil senyum, tu tipu ok..hehe..btw, mari realitikn segala yg ilusi..satu statement yg menarik..bab2 waqaf rumah ni, bak kata org arab, haza min fadhli rabbi..umah besar2 sket, manfaatkan..

  9. Tido lena aku balik smlm nasik sedap sgt oh!

    Hm.

    Tu je aku boleh tulis. Jumpa kat jamiah kite bincang!

  10. wow..
    gaya mcm ada hidden agenda ye kyu..
    esok kite talaqi lutut ke lutut pas discussion,okeh..

  11. masyaAllah,sebaya rupanya..^_^salam perkenalan kembali ayyash..(misteri juga ye enti ni..hu3)

  12. cik moon

    SALAM...skrg saye tgh sklh...jd saye x blh dah nk ber main2.skrg ni saye tahun 6.so saye kne bljr rjen2.ok lah..

  13. haha akak rase awak da mula bersuara skang..sket2..dari dlu lagi pendiam.hek3..menulis lah..kalau takmampu berkate2.luahkan ke penulisan.cewah.

  14. salam alaik..

    to cik sue..
    mari bersahabat..huhu..

    to cik moon..
    Alhamdulillah..akhirnye cik moon sedar akan kewajipannye utk mengulangkaji pelajaran..huhu..telah berlalu waktu cik membuang masa..kurangkn bermain dgn ci dan anak2nye..haha..ajak abg fan blajo skali..kome ni, cube jgn malas bebeno!!

    to yellowrose..
    sy penah ajk sorg kwn ni..
    begini dialognye..

    saya : i think we shud speak in english..my english sgt teruk la..at least, improve la sket2..

    dia : the problem is, u didnt speak at all..

    kami : gelak dan gelak..haha..[dlm hati, im not that bad]

    ye2..kene bercakap..

  15. haha.. yellow rose iz setuju ngan akak...

    ayyash memg semakin maju..
    moga lebih maju lagi ayyash!!! go..go.. [ayyash fan club] haha

    to ayyash,
    haha.. kawan anda itu sama ada dia adalah org yg sgt memahami anda, maka berkata begitu agar anda bersemangat atau kawan anda itu sedang memanipulasi otak anda dengan kata2nya..

  16. ReDrosS

    my ayyash..

    sgt kelakar membace komen kwn2 anda yg mengatakn anda seorang yg pendiam..huhu

    actually,diz 'kid' kt rumah x pendiam p0n..

    klo bercherita tuh,mcm x cukup mulut nk bercakap.. siap ngn aksi2 lagi tuh...

    jgn mare yer cik ayyash~

    hehe(gelak jahat)

  17. cik moon ( ^ _^ )

    SALAM....kak ai che mne ade ank lg.
    memandai je,kte che dah ade anak..
    huhu...btw haah btl ape yg kak ai ckp.adk dah rjen belajo skrg ni....
    hi6..td adk belajo math..lps tu cikgu ajar3 lpstu cikgu bg soalan 5
    untk mmbuktikan kite fhm ke x..lpstu yg plk nye bdk2 yg x berape pndi fhm,yg pndi x fhm.(adk golongan yg x berape pndi)huhu...yg cikgu bg soalan 5 tu adk btl sume..hu6.best sgt.ok lah..org nk brht..lth sgt..x ckp tido.hbs bt revision pkl 11 mlm..lpstu bru tido..bgn gi sklh kul 6 pg.blk sklh bt homework...huh...oklh dah nak maghrib dah ni.ok bye.SALAM...

  18. ^_^

    ayyash pendiam ke? rasanya luar je tu.. diam2 dia ni, sekali cakap semua orang plak terdiam.. bahayaaaa.. hehehe.. ^^,

    ayyash, dasyat la cepern u tadi.. sangat2 kagum~ mesej besar tu.. tak terbaca pun dah tersentuh.,.. huhu

  19. huhu.. cik ainul..
    semua dah tersalah faham maksud 'diam' ayyash ni rasanya..

    ayyash means pengucapan awam dia..
    banyak idea,byk perkara cuma tak berani nak suarakan di khalayak sahaja..

    btw, cik ayyash anda punya bakat besar dan fikrah mendalam.

    cerpen yg menyentuh.. aplikasi kelas akidah la ni.. + buku tauhid zindani haha

    dan telah berjaya memulakan lngkah utk memecahkan kepingan aisnya. Mubarak2!!

    teruskan melangkah sahabat~

  20. This comment has been removed by a blog administrator.
  21. salam alaik..

    to redross..
    tukar nickname nmpk k.Y..

    to cik moon..
    oo..che x beranak lg ke? igtkn dh beranak..haha..usaha tnga kejayaan..go cik moon, go!!

    to ainul..
    bese2 je..izz je baca smgt2..haha..

    to ezzah al-Islam..
    menantikn cerpen anda keluar jugak..tarbiyatul awlad..didoakn anda menjadi ibu yg mentarbiyah dan ditarbiyah kelak..insyaALLAH..
    btw, segala2 yg berkaitan dgn pengajian aqidah sgt menarik..jugak sejarah tak dilupa..hehe..

    psst..plan jangka pendek..jom takluk lembah gibraltar..

  22. lupa lg sorg..

    to cik sakura..
    sila2..tp ltk nickname ni je ye..ayyash..hehe..

  23. masyallah,cabaran kepada kerja memahamkan orang tentang ISLAM..semoga terus istiqamah